Ploty

Plotovky – ideální řešení pro plot

Plastové plotovky patří mezi nejoblíbenější produkty pro stavbu plotů. Díky svým vynikajícím vlastnostem, jako je bezúdržbovost a dlouhá životnost, jsou často preferovány zákazníky před ploty z jiných materiálů. V následujících řádcích se podíváme na všechny informace ohledně plotovek, seznámíme se s vlastnostmi materiálu, dostupnými barvami a montážním postupem. Zvažujete-li nákup plotovek na plot, určitě se také podívejte na náš článek 3 tipy pro nákup plastových plotovek.

Plotovky na plot jsou vyrobeny z pečlivě recyklovaného plastu, známého jako recyklát. Tento recyklát pochází z plastového odpadu, který by jinak skončil na skládce – jedná se o nejrůznější obaly, sáčky, tašky a PET lahve. Recyklované plotovky mají mnoho výhod: nepotřebují nátěr, nehnijí, nekorodují, nepřemrznou, nekřehnou a jsou odolné vůči hmyzu a houbám. Jsou snadno opracovatelné běžnými nástroji a výrobci je nabízejí v různých barvách, délkách a s různými typy zakončení, takže výběr je opravdu veliký. Nejoblíbenější, a tudíž nejprodávanější variantou je hnědá plotovka s půlkulatou hlavou, ale v naší nabídce naleznete taky plotovky cihlové, šedé a černé.

Varianty a barvy plastových plotovek na plot

Český výrobce nabízí plastové plotovky na plot v několika barevných variantách, výškách a s různými typy hlav. Základní barva recyklátu je šedá, která se dále probarvuje na hnědou, černou a cihlovou. K probarvení dochází již ve hmotě, takže pokud budete plotovku zkracovat nebo do ní omylem uděláte vryp, její barva zůstane zachovaná a místo řezu či poškození není nutné nijak opravovat nebo barvit. Pokud budete plastové plotovky řezat, na spodní straně ve struktuře materiálu si možná všimnete drobných barev, které jsou právě pozůstatkem vytříděných plastů. Nejedná se tedy o výrobní chybu.

Jak jsme již zmínili, nejčastěji používané jsou plotovky s půlkulatou hlavou, ale dostupné jsou i plotovky s tříhrannou či rovnou hlavou. Délky plotovek se pohybují od 60 cm až do 200 cm, nejvíce se prodávají délky 100 a 120 cm.

Vlastnosti plotovek na plot

Plastové plotovky mají řadu výhod, které je dělají ideálním materiálem pro stavbu plotů. Nepodléhají hnilobě, neohrozí je plísně ani je nenapadnou houby. Vyznačují se výbornou odolností vůči běžně používaným chemikáliím, jako jsou např. běžně používané čisticí prostředky. Díky své konstrukci nekřehnou a nepraskají, a jsou odolné vůči teplotním změnám, včetně větších teplotních výkyvů a přemrznutí. Plastové plotovky na plot rovněž odolávají korozi a je možné je bez problémů upravovat pomocí běžných nástrojů na dřevo a kov, takže do nich můžete podle potřeby vrtat i je řezat. Nepotřebují žádnou údržbu a snadno se čistí, nejsou nasákavé. Navíc jsou dostupné v různých barvách, délkách a designech, což umožňuje jejich přizpůsobení do jakéhokoli stylu. Plastové plotovky mají také ekologické výhody, protože jsou vyrobeny z recyklovaného plastového odpadu.

Montáž plotovek z plastu

Každý plot je jedinečný a montáž se proto může lišit podle konkrétních požadavků zákazníka. Pro standardní postup potřebujeme následující položky:

1) plotové sloupky (jekly)

2) vodorovné profily (tzv. tesy)

3) příchytky tesů

4) samořezné šrouby TEX

5) metrické šrouby pro uchycení tesů k příchytkám

Upozornění: Po vypočítání tepelné roztažnosti vám vyjde, že zvýší-li se teplota o 20 °C, plast v délce 100 cm se roztáhne o 3 mm a na to je nutné při montáži myslet. Při montáži nikdy nezapomeňte na menší vůli kvůli dilataci. Doporučujeme vyvrtat do plotovek díry s průměrem větším o cca 2-3 mm a šroubům při dotahování nechat drobnou vůli. Dobrou variantou pro montáž plastových plotovek jsou TEX šrouby. Máme k dispozici i variantu šroubů TEX s křidélky, které problém s dilatací vyřeší za vás – křidélka zvětší průměr díry o 2 mm.