Ploty

Nejnovější trendy v oblasti stavby plotů

Plot už dávno neslouží pouze jako prostředek pro ochranu vstupu cizích osob na pozemek. Na plot jsou kladeny nejrůznější požadavky. To, jaký plot si uděláte a čím jej vybavíte, závisí pouze na Vašem rozhodnutí. Při stavbě plotu pak dbejte na bezpečnostní rady pro stavbu a užívání plotu.

Podívejte se na 10 nejpopulárnějších trendy z oblasti stavby plotů, než se do stavby pustíte:

1.    Alternativní materiály

Klasické ploty ze dřeva nebo kovu jsou stále více nahrazovány ploty z alternativních materiálů, jako jsou například sklolaminát, kompozitní dřevo a plast. Výhoda těchto materiálů je, že jsou odolnější, trvanlivější a obvykle také lépe vypadají.

2.    Vysoké ploty

Vysoké ploty poskytují větší množství soukromí, což je v poslední době velmi žádané. Zvýšení soukromí dodává pocit bezpečí a také zaručí, že je vás pozemek více ochráněn před vniknutím cizích osob. Vaše zahradní vybavení, nářadí neb zahradní technika jsou tak více chráněny před případným odcizením.

3.    Kombinace materiálů

Ploty z kombinovaných materiálů mají moderní vzhled a jsou tzv. neokoukané. Oblíbené kombinace jsou např. dřevo + kov, sklo + kov, kámen + dřevo nebo železo + dřevo. Myslete na to, že ploty z kombinovaných materiálů mohou být náročnější na montáž i následnou údržbu.

4.    Automatické otevírání

Automatické otevírání vrat a bran je velmi oblíbeným řešením, které zvyšuje pohodlí a bezpečnost. Už žádné vystupování z auta, ruční odemykání zámků a manuální otvírání brány při příjezdu domů! Není nic pohodlnějšího, než dojet rovnou až na parkovací stání k vašemu domu.

5.    Ochrana proti hluku

Především v městských oblastech je žádoucí, aby plot sloužil také jako ochrana proti zvuku. Nikdo nechce při odpočinku na zahradě poslouchat zvuky projíždějících aut nebo zvuky od sousedovy sekačky či nářadí, když se právě věnuje práci ve své dílně. Ploty sloužící jako ochrana proti hluku mohou být vyrobeny z nejrůznějších materiálů (dřevo, beton, železo, kámen apod.). Tvar a materiál plotu je přizpůsoben tomu, aby se zvuk dobře odrážel. Pro zvýšení účinnosti mohou být ploty pokryty izolačním materiálem, např. kamenným štěrkem. Pokud má plot sloužit jako ochrana proti zvuku, musíte to vzít v úvahu již při plánování plotu, protože je potřeba uzpůsobit tvar a výšku.

6.    Designové prvky

Ploty se stávají součástí architektonického designu domu a zahrady a často navrhovány s ohledem na celkový vzhled. Součástí plotů jsou tak nejrůznější kamenné či betonové obrubníky, železné prvky (mřížování, sloupky, výplety nebo kování), dřevěné prvky (latě, výplně, ozdobné řezby či zábradlí), závěsné rostliny, osvětlení, sochy, fontány, ozdobné kameny a další dekorace.

7.    Rostliny

Na výstavbu plotů se stále více používají nejrůznější druhy rostlin. Oblíbené jsou živé ploty, bambusové ploty nebo rostlinné stěny, které dodávají zahradě barvu a svěžest. Důležité je vybrat takové rostliny, které budou v souladu s prostředím a klimatem a ideálně nejsou náročné na údržbu. Rostliny můžou dodat plotu život, ale počítejte s tím, že budete muset rostlinám věnovat péči a pravidelně je zavlažovat.

8.    Bezpečnostní prvky

Používání bezpečnostních prvků zvyšuje bezpečnost, proto už na spoustě plotů najdete alarmy či kamery monitorující oblast pozemku. Pro zvýšení bezpečnosti je samozřejmě nezbytné používat kvalitní brány, zámky a kování, můžete také umístit ochranné mříže nebo osvětlení.

9.    Inteligentní technologie

Velmi populární je používání inteligentních technologií, které zlepšují funkčnost, bezpečnost nebo vzhled. Plot můžete vybavit např.

  • bezdrátovými senzory a kamerami pro sledování a monitorování pozemku
  • automatickými zavlažovacími systémy
  • světelnými a zvukovými zabezpečovacími alarmy
  • systémem pro automatické otvírání a zavírání brány
  • inteligentními zásuvkami a osvětlením
  • systémem pro sledování a regulaci hladiny vody v bazénech a jezírkách
  • bezdrátovým ovládáním a automatizací zahradního nábytku nebo dalšího vybavení
  • integrovanými systémy pro řízení klimatu a vzduchových filtrů
  • systémem pro automatické nastavování rolet a závěsů

Inteligentních technologií, které můžete instalovat na Váš plot, je obrovské množství a měli byste na ně myslet ještě před výstavbou plotu a plot jim přizpůsobit. Technologie mohou být náročné na instalaci i na následnou údržbu a je možné, že budete potřebovat odborníka, který vám pomůže technologie nainstalovat či nastavit. Výběr technologií závisí na potřebách a požadavcích, je důležité před zakoupením promyslet všechna pro i proti a zvážit náklady, údržbu a zabezpečení technologií ještě před jejich instalací.

10. Ekologické řešení

I plot lze postavit s ohledem na ekologii. Můžete použít recyklované materiály nebo umístit solární panely pro osvětlení. Solární plot využívá sluneční energii k pohánění světel a dalších funkcí bez používání dodatečného elektrického proudu. K ekologickému řešení lze přiřadit také ploty s rostlinami (zelené ploty), které přispívají ke zlepšování kvalty vzduchu. Místo klasického plotu můžete postavit plot ze dřeva, kamenů či cihel, což jsou materiály, které mohou být recyklovány nebo použity znovu.

Napsat komentář