Ploty

Jaké jsou nejčastější chyby při stavbě plotu a jak se jim vyhnout?

Chyba č. 1 – Špatně zvolený materiál

Zvolíte-li pro stavbu plotu nevhodný materiál, může to vést k častým opravám a rychlému opotřebení. Materiál je nutné vybírat nejen na základě vzhledu či ceny, ale především podle plánovaného umístění plotu a očekávání, která od plotu máme. Při výběru materiálu je potřeba vzít v potaz také klima či povětrnostní podmínky.

Jak se chybě vyhnout?

Vyberte kvalitní a odolný materiál, který bude plně odpovídat vašim požadavkům. Nevíte, podle čeho vybrat ten správný materiál a na co se při výběru zaměřit? Přečtěte si náš článek Jak vybrat materiál na stavbu plotu, kde se tomuto tématu věnujeme. Některé materiály, např. dřevo, jsou náročnější na pozdější údržbu a je potřeba na to myslet již při výběru. Musíte počítat s tím, že právě již zmíněný dřevěný plot je náročný na čas i finance (nutné obnovovaní nátěrů).

Chyba č. 2 – Špatné základy

Kvalitní základy jsou nezbytnou součástí každého plotu. Pokud základy ošidíte nebo jim nevěnujete takovou péči, plot časem může ztratit svou stabilitu, pevnost a s tím související funkce (např. bezpečnostní funkce).

Jak se chybě vyhnout?

Základy pro plot pečlivě naplánujte a věnujte jim dostatečné množství času. Správně udělané základy umožní, aby byl plot stabilní a aby jeho životnost mohla být co nejdelší. Pro základy plotu v první řadě vyberte správné místo. Mělo by se jednat o pevný a rovný terén, ideálně bez přítomnosti odpadních vod. Po výkopu zeminy podložte základy stabilním podložím, např. štěrkem či betonem. Do základů použijte armaturu, která zajistí pevnost a stabilitu. Vždy používejte pouze kvalitní materiály a při samotné betonáži nezapomeňte beton nechat dostatečně ztuhnout, aby nabrat pevnost a byl dostatečnou oporou pro budoucí plot.

Chyba č. 3 – Nedodržování předpisů a pravidel

Nedodržovat normy, předpisy a pravidla se někdy zkrátka nevyplácí. Pokud nebudete respektovat předpisy pro stavbu plotu, může to vést k pokutě i k nutnosti předělání či odstranění plotu.

Jak se chybě vyhnout?

Před výstavbou plotu si zjistěte všechny předpisy a nařízení, která se týkají výstavby plotů a zajistěte si, ať máte vše v pořádku. Věděli jste, že například pro výstavbu plotu, který je vyšší než 2 metry nebo který má základovou zeď vyšší než 1 metr, potřebujete získat územní souhlas od stavebního úřadu a také souhlas souseda? Nemyslete ale pouze na nařízení úřední. Při stavbě jakéhokoli plotu je vhodné, pokud plánovanou stavbu proberete se sousedem a vezmete v potaz také jeho požadavky či námitky. Předejdete pak možným budoucím sporům.

Chyba č. 4 – Špatná instalace

Postavit kvalitní a funkční plot zřejmě není nic, co byste nezvládli sami svépomocí, je ale potřeba provádět montáž důkladně. Špatně namontované prvky či nedotažené šrouby mohou vést k nestabilitě a k nutnosti oprav.

Jak se chybě vyhnout?

Pokud si nejste jistí, přenechte instalaci plotu na odborníkovi, který má s montáží plotů zkušenosti. V případě, že si plot chcete instalovat sami, používejte kvalitní nářadí a pomůcky (šroubováky, vrtačky, kladiva, maltu atd.) a také kvalitní spojovací materiál (šrouby, matice atd.) a postupujte krok po kroku podle montážního návodu a projektové dokumentace (máte-li). Dbejte na řádné ukotvení plotu k základům, aby nehrozilo jeho pádu či poškození v případě nárazu či velkého větru.

Napsat komentář