Ploty

Jak zajistit soukromí vaší zahrady pomocí plotu?

Proč mít na zahradě soukromí?

Pokud byste rádi měli na zahradě více soukromí, můžete tomuto požadavku přizpůsobit kromě jiného také váš plot. Již při plánování plotu byste měli promyslet, co všechno od budoucího plotu očekáváte. Soukromí na zahradě je jedním z nejčastějších požadavků, protože oči sousedů či jiných osob nejsou žádoucí pro relaxaci ani z hlediska bezpečnosti. Soukromí na zahradě může také ochránit vaše nářadí, zahradní techniku, zahradní nábytek a jiné doplňky před odcizením.

Jak zajistit soukromí pomocí plotu?

K zajištění soukromí můžete instalovat vysoký plot ze dřeva, kovu, plastu, plechu nebo třeba gabiony. Platí však, že pokud budete stavět plot vyšší než 2 metry, nebo plot, jehož opěrná zeď převyšuje 1 metr, je nutné požádat na stavebním úřadě o územní souhlas a také o souhlas souseda.

Pro zvýšení soukromí můžete použít rostliny, které mají vysoké stonky a listy – k tomuto účelu se skvěle hodí bambusové houštiny, magnolie nebo cypřiše, které vytvoří živý plot. Ideálním řešením je také kombinace klasického plotu s živým plotem. Každý z plotů nabízí své výhody a jejich kombinací tyto výhody můžete pouze posílit.

V některých případech můžete zvolit také dostatečně vysoké zděné ploty. Jejich použití podél rušných komunikací je ideální, avšak není dobré takovýto plot vystavět směrem do přírody nebo podél zeleninových záhonků.

Jak už bylo zmíněno, materiálů pro výstavbu plotu, který vám bude poskytovat soukromí, je spousta. Mezi nejoblíbenější bychom mohli zařadit např. dřevo, plast nebo gabion. Je potřeba plot navrhnout tak, aby byl neprůhledný. Otázku výstavby plotu je vždy vhodné zkonzultovat se sousedem, čímž předejdete případným sousedským sporům. Měli byste si promluvit o svých i o jeho požadavcích a vymyslet společné řešení, které bude vyhovující pro obě strany.

Při výstavbě jakéhokoli plotu vždy berte v potaz předpisy a omezení, která se stavbou plotu souvisí a v případě nutnosti si zažádejte o povolení pro výstavbu. Při stavbě také nezapomeňte dodržovat další bezpečnostní rady.

Jakým dalším způsobem můžu zajistit soukromí na zahradě?

Pokud stojíte o soukromí na vaší zahradě, pak je nejlepší zkombinovat více prvků, které vám pomohou zajistit dostatečnou míru soukromí k relaxaci, odpočinku i pro práci. Pokud teprve zahradu plánujete, můžete už na začátku přemýšlet o tom, jak přizpůsobit terén – např. zvýšení výšky zeminy se může také odrazit na soukromí, které vám poté zahrada nabídne. Ne každý má však možnost provádět terénní úpravy. Použijte stínicí prvky – ploty, zábrany či rostliny poslouží jako skvělá bariéra. V zahradním domku vyměňte klasické sklo či plexisklo za jiné průhledné materiály, které umožňují vidět ven, ale zároveň neumožňují nebo zhoršují pohled dovnitř. Můžete také instalovat žaluzie či rolety. Nezapomeňte na výběr správného osvětlení. Použijte taková světla, která zajistí dostatek světla na zahradě, ale zároveň neosvětlují okolí.

Napsat komentář