Ploty

Jakým způsobem zkombinovat plot s ostatními prvky zahrady

Plot nemusí jen sloužit k zabránění vstupu cizích osob na pozemek. Pokud plot zkombinujete s dalšími prvky v zahradě, může plot výrazně přispět ke kompletnímu a harmonickému vzhledu celé zahrady. Použití rostlin, květinových záhonů a dalších prvků a také úprava trávníku pomůže vytvořit rovnováhu mezi tvrdými a měkkými plochami a dodá zahradě živost. Navíc to může také přispět ke zlepšení soukromí nebo zajištění úkrytu pro zvířata. Správně vybudovaná zahrada bude poskytovat krásné a pohodlné prostředí k odpočinku a relaxaci. Pokud si nejste jisti, zda si dokážete navrhnout zahradu podle Vašich představ, nebojte nechat si vypracovat návrh od odborníka. Klíčem k dokonalé zahradě je rovnováha a harmonie mezi jednotlivými prvky.

Máme pro vás hned několik tipů, jak zkombinovat plot s ostatními prvky zahrady!

Kombinujte plot s rostlinami.

Dokonalému vzhledu zahrady může přispět, když se plot zkombinuje s rostlinami – vhodné jsou zejména keře, trvalky a cibuloviny. Tyto rostliny mohou být vysazeny podél plotu, vyrůstat přímo z plotu nebo je na něj můžete zavěsit v okrasných květináčích. Živé rostliny jsou vždy skvělým doplňkem, nezapomeňte však na pravidelné a správné zavlažování, aby nebyly oschlé. Efekt by pak byl zcela opačný.

Nebojte se kombinovat materiály.

Můžete kombinovat různé materiály pro plot a jiné prvky v zahradě – skvěle se k sobě hodí například kameny, dřevo a kov. Tyto materiály můžete použít pro výstavbu zídek, cest, pergol, parkovacích přístřešků, zahradního domku nebo třeba okrasného jezírka. Používání stále stejného materiálu může působit nudně. Správně zkombinované materiály dodají zahradě skvělý nádech. Pamatujte ale na to, že nic se nemá přehánět. 😊

Zkombinujte plot s vodními prvky.

Na každou zahradu se hodí použití vodních prvků. Na spoustě zahradách najdete bazén, ale okrasná jezírka, fontány nebo uměle vytvořené řeky nejsou tolik obvyklé. Tyto vodní prvky mohou být umístěny přímo u plotu a mohou se stát dominantou vaší zahrady. Vodní prvky navíc mohou poskytovat útočiště pro ryby, vodní hmyz a ptáky, což může pomoci podpořit biodiverzitu v zahradě. Vodní rostliny produkují kyslík a také mohou filtrovat škodlivé látky v ovzduší. A jako bonus – vodní prvky napomáhají vytvářet atmosféru vhodnou pro relax a odpočinek. Zvuky tekoucí vody nebo šumění fontán působí uklidňujícím dojmem.

Využívejte světelné prvky.

Plot můžete zkombinovat s různými typy osvětlení. Můžete si vytvořit světelné stěny, instalovat reflektory a světelné řetězy, které oživí vaši zahradu i během noci. Po plotě můžete rozmístit bodová světla, která mohou sloužit jako dekorace i jako bezpečnostní prvek. Pokud máte rádi rovnoměrně rozptýlené světlo, můžete si také vybrat světelné pásky s LED diodami. Podél plotu můžete umístit stojanová světla. Používání světelných prvků nutně neznamená, že musíte mít k dispozici elektrické připojení. Některá světla jsou vybavena solárními panely a nabíjí se tak díky sluneční energii. Takováto světla se nazývají solární světla.

Použijte stínící prvky.

Plot můžete zkombinovat také s pergolami či markýzami, které slouží jako stínící prvky. Mohou být vyrobeny ze dřeva, kovu nebo plastu a v letních dnech oceníte, že vám poslouží jako ochrana před sluncem.

Vyberte hezký zahradní nábytek.

Zahradní nábytek můžete umístit poblíž plotu – plot tak zároveň může sloužit i jako stínicí prvek v letních dnech. Zahradní nábytek je nejčastěji vyrobený ze dřeva, kovu a plastu. Vybírejte jej podle celkového stylu zahrady, aby se stal její přirozenou součástí. Pod pojmem zahradní nábytek nejsou myšlené pouze stoly a židle. Na zahradě si můžete rozmístit také nejrůznější lehátka, zahradní houpačky či lavičky pro odpočinek.

Udělejte systém cest a chodníků.

Plot je možné zkombinovat s cestami, cestičkami a chodníky, které vedou do různých částí zahrady. Tyto prvky mohou být vyrobeny z kamenů, dřeva, dlažby nebo štěrku. Cesty a chodníky na zahradě můžou výrazně přispívat k celkovému estetickému dojmu a napomáhat k vytvoření harmonického a funkčního celku.

Použijte zahradní umění.

Zahradní sochy, plastiky a jiné formy umění můžete umístit ve všech částech zahrady, i vedle plotu. Zároveň se tyto prvky mohou také stát součástí plotu. Zahradní umění může zahradě dodat umělecký dojem.

Napsat komentář