Ploty

Jaké jsou nejlepší rostliny pro okrasné ploty

Proč kombinovat ploty s rostlinami?

Pokud budete kombinovat plot s rostlinami, můžete dosáhnout lepšího vzhledu. Plot s rostlinami je na pohled příjemnější, čistější a zelenější. Dýchá z něj život. Rostliny pomáhají absorbovat zvuk, takže vám přítomnost rostlin může posloužit jako částečná ochrana před hlukem. Výhodou rostlin je, že produkují kyslík a některé z nich dokážou filtrovat a odstraňovat škodlivé látky, které se nachází ve vzduchu. Může proto dojít ke zlepšení kvality vzduchu, což může mít dopady i na osoby, které se poblíž plotu nachází. Dýchání zdravějšího vzduchu se může odrážet na fyzickém i psychickém zdraví. Plot, jehož součástí jsou rostliny, zároveň poskytuje úkryt pro nejrůznější živočichy, což může zlepšit celkovou biodiverzitu.

V neposlední řadě, rostliny na plotě nemusí plnit jen okrasnou funkci, mohou být i užitečné. Můžete pěstovat rostliny, které jsou vhodné k potravě, nebo rostliny, které slouží jako prostředek pro podporu pěstování plodin v blízkém okolí. Výhodou také může být, že v některých případech může plot s rostlinami ovlivnit (zvýšit) také cenu nemovitosti jako celku. V letních měsících vám plot s rostlinami může poskytovat stín, čímž ušetříte finance za nákup klimatizační zařízení nebo snížíte spotřebu elektrické energie za jeho používání, a plot vám také dodá příjemné místo pro odpočinek. Vedle takového plotu si můžete umístit zahradní nábytek a místo může sloužit k odpočinku a relaxaci. V našem článku Jakým způsobem kombinovat plot s ostatními prvky zahrady si můžete přečíst více o tom, jak plot zkombinovat s ostatními prvky, aby celá vaše zahrada byla v harmonii.

Jakým způsobem je možné kombinovat plot s rostlinami?

Je celá řada možností, jak rostliny s plotem zkombinovat. Rostliny mohou být vysazeny podél plotu, mohou přímo vyrůstat z plotu nebo je na něj můžete zavěsit v okrasných květináčích, které mohou sloužit jako další dekorativní prvek. Některé druhy rostlin umožňují vytvoření vertikálních zelených či květinových stěn, jejich základem jsou treláže. Další možností je z rostlin vytvořit živý plot, který může fungovat buď samostatně nebo být zkombinován s klasickým plotem. V případě kombinace klasického a živého plotu oceníte výhody, které plynou z obou plotů. Rostliny mohou být zkombinovány s keři a trvalkami za účelem vytvoření barevnějšího, efektivnějšího a působivějšího plotu.

Jak se starat o plot, jehož součástí jsou také rostliny?

Živé rostliny jsou vždy skvělým doplňkem a oživí nejen váš plot, ale i celou zahradu. Nezapomeňte však na pravidelné a správné zavlažování, aby nebyly oschlé. Efekt by pak byl zcela opačný. Rostliny ke svému růstu a zdraví potřebují dostatek vody, záleží ale na počasí a také na konkrétním druhu rostliny, kolik vody potřebuje. Pravidelně sledujte rostliny, jestli se na nich neobjevily choroby nebo škůdci. Pokud ano, ihned použijte postřik, abyste předešli rozšíření. Některé rostliny kromě vody potřebují také prostřihávat, k tomu můžete použít např. zahradnické nůžky. Prostřihávání pomáhá rostlině udržet tvar a podporuje růst nových výhonků. V případě, že se rostlinám nedaří, je třeba je přesadit na vhodnější místo či do většího květináče, a také myslet na správné a pravidelné hnojení.

Podle čeho vybrat vhodné rostliny na plot?

Je velké množství rostlin, které jsou vhodné pro okrasné ploty. Vše záleží na Vašich požadavcích – promyslete si, jakou výšku a barvu rostlin byste chtěli a také vybírejte rostliny podle toho, zda budou převážně na slunci či ve stínu. Důležité je také množství vaší péče, kterou jste ochotni rostlinám věnovat. Některé rostliny jsou na péči náročnější než jiné. Vždy také zvažte místní klima a půdu, abyste zjistili, kterým rostlinám se bude v dané oblasti nejlépe dařit.

Jaké druhy rostlin použít?

Mezi oblíbené rostliny pro ploty zdobené rostlinami můžeme zařadit:

  • levandule – jemná, příjemně vonící rostlina fialové barvy, kterou lze využít i jako léčivku
  • růže – růže mají obrovské množství barev a velikosti, varianty jsou s trny i bez trnů
  • hortenzie – keříky, které je možno sázet samostatně i ve formě uceleného živého plotu, hortenzie je nenáročná a snese i přímé slunce
  • kalina – půvabný keř kvetoucí na jaře, který má rád slunce. Plot ozdobí i na podzim díky krásně zabarveným listům
  • šalvěj – nenáročná rostlina s vyššími stonky, kterou můžete použít i jako léčivku
  • hebe – listnatý keřík, který se hodí pro pěstování ve velkých květináčích, skvěle se kombinuje s trvalkami
  • ořechokřídlec – modře kvetoucí rostlina vyžadující přímé slunce, která vám na zahradu pravděpodobně přiláká motýly

Rostliny vhodné pro ucelený živý plot:

  • cypřiše – stálezelené jehličnaté stromy a keře, které jsou vhodné pro ploty od výšky 2 metry až po výšku 10 metrů
  • tis – živý plot z tisu roste dlouho, trvá to až několik let, což může být nevýhoda, pokud chcete mít plot rychle. Výhodou pomalého růstu ale je, že není potřeba větve často zastřihovat.
  • smrk – stálezelené jehličnaté stromy, které jde zastřihováním udržovat v jakékoli výšce podle potřeby
  • tůje (zerav) – velmi oblíbená dřevina používaná na živé ploty o výšce 150 – 300 cm
  • dřišťál
  • habr – plot z habru je velmi odolný, neprůhledný i v zimním období, protože listy opadávají až na jaře současně s růstem nových
  • ptačí zob – nenáročná dřevina vhodná pro stříhané živé ploty do výšky cca 2 metry, snese suchou i vlhkou půdu
  • tavolník – listnatý keř s bílými, růžovými nebo červenými kvítky a hezky zbarvenými listy, který má rád především slunce
  • zimostráz – stálezelený listnatý keř vhodný pro ploty do cca 1 metru, které budete pravidelně zastřihovat

Napsat komentář