Ploty

Co použít na montáž plotovek – návod

Plastové plotovky aneb dražší, pracnější, zato pohledově nejhezčí varianta plotovek, které zaručují dlouhou životnost a vysokou odolnost. Pokud již máte zabetonované sloupky a přidělané jekly, zbývá vám k dokončení plotu ještě připevnit plotovky. Víte ale, jaké jsou možnosti a jaký materiál pro montáž plotovek použít?

Vratové šrouby

První možností je přidělat plotovky pomocí vratových šroubů. Můžete si zvolit jejich pozinkovanou variantu nebo můžete investovat do dražších, ale odolnějších nerezových vraťáků. U nerezového materiálu máte jistotu, že odolá nejen korozi, ale také kyselým dešťům a jiným nepříznivým podmínkám. Při výběru záleží samozřejmě na lokalitě stavby plotu a také na finanční stránce. Naštěstí vždy můžete sáhnout po levnější pozinkované variantě. Montáž za pomoci vraťáků má nevýhodu v tom, že je o něco pracnější. Každý šroubek je totiž nutné předvrtat do jeklu a poté dotáhnout matičkou s podložkou. Může vás odradit, že stejným způsobem je potřeba zajistit velké množství plotovek. Výhodou ale je, že se následně nemusíte obávat žádného ustřelování šroubků způsobeného tepelnou roztažností planěk, protože vraťáky drží pevně. Výsledek bude stát zato. Vratové šrouby jsou opatřeny plochou půlkulatou hlavou, která je estetičtější než hlava nýtu nebo samovrtného šroubu TEX, který je využívátn jako nejobvyklejší způsob montáže.

Šroub vratový s plochou hlavou, DIN 603 – 4.6, pozinkovanýŠroub vratový s plochou hlavou, DIN 603, nerezový A2Šroub vratový s plochou hlavou, DIN 603 – 8.8, pozinkovanýŠroub vratový s plochou hlavou, DIN 603 nerezový A4
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.

Samovrtné šrouby TEX

Montáž plotovek pomocí samovrtných šroubů TEX je rychlá a levná, jen je nutné myslet na předvrtání a dilataci kvůli tepelné roztažnosti plotovek.

TEXy jsou nejprodávanější variantou v rámci montáže a jejich použití je oblíbené jak v profesionálních firmách, tak mezi koncovými zákazníky. Nespornou výhodou TEX šroubů je rychlost montáže a také příznivá cena. K montáži nepotřebujete matičky a podložky, jako u vratových šroubů. Postačí, když plotovky předvrtáte (při předvrtání je nutné provádět o trochu větší otvor jako dilataci kvůli tepelné roztažnosti) a poté už rovnou můžete přivrtat plotovku k připravenému jeklu. Pokud vyvrtáte otvor pouze na průměr texu, budete riskovat praskání (ustřihnutí) šroubů ve chvíli, kdy na plotovky začne působit okolní teplota a sluneční záření. Výběr texů je veliký. Můžete sáhnout po nerezové variantě, která vám déle vydrží, nebo můžete zůstat u pozinkované varianty. Za náš eshop doporučujeme následující varianty TEX šroubů:

  • samovrtné se šestihrannou hlavou – snadná montáž, pohledový šestihran
  • samovrtné se zápustnou hlavou – když přetřete bude „neviditelný“
  • samovrtné s čočkovou hlavou – PH i TORX držáky, pohledová varianta
Šroub TEX DIN 7504K, šestihran v zinkuŠroub TEX DIN 7504P, zápustná hlava zinekŠroub TEX DIN 7504N, půlkulatá zinekŠroub TEX nerez A2 DIN 7504P, zápustná
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.

Trhací nýty

Nýtování je rychlé a cenově nejvýhodnější, ale je vhodné spíše pro ty, kdo vlastní nýtovací kleště a umí s nimi zacházet.

Pokud se rozhodnete připevnit plotovk pomocí nýtování, doporučujeme práci svěřit profesionálnímu řemeslníkovi. Nýty vytvářejí velmi pevné a nerozebíratelné spojení mezi „plechy“ a dalšími materiály. Při montáži plotovek se doporučuje použít pod nýty podložky, protože je stejně potřeba plotovky i jekl předvrtat. Nákup nýtů je cenově výhodný, ale nezapomeňte, že pokud již doma nemáte speciální kleště, výdaj se zvýší.

Nýt trhací, DIN 7337, AL/STNýt trhací, velká hlava DIN 7337, AL/STNýt trhací nerezový, DIN 7337, A2/A2Nýt trhací, DIN 7337, celoocelové St/St
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.
Plotovky plastové s půlkulatou hlavou, barva hnědáPlotovky plastové, s rovnou hlavou, barva hnědáPlotovky plastové s tříhrannou hlavou, barva hnědáJekl poplastovaný a pozinkovaný 50 x 30 x 1,8 mm, barva hnědá
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.

Napsat komentář