Ploty

Plastové plotovky v barvě zlatý dub

Líbí se vám barva zlatý dub? Pak si můžete pro stavbu plotu zvolit plastové plotovky zlatý dub. Vypadají skvěle a mají vlastnosti, díky kterým bude plot vypadat skvěle i po letech, přestože mu nedáte žádnou extra péči.

Plastové plotovky jsou jedním z nejoblíbenějších materiálů pro stavbu plotů (nejen) kolem rodinných domů. Vynikající vlastnosti materiálu zajišťují bezúdržbovost a dlouhou životnost. V následujících řádcích si popíšeme nejen vlastnosti materiálu, podíváme se také na barevné varianty a nakonec si krátce popíšeme postup pro montáž. Pokud uvažujete nad nákupem plastových plotovek, přečtěte si také náš článek 3 tipy pro nákup plastových plotovek.

Plotovky se vyrábí z vytříděného recyklovaného plastu. Materiálem pro výrobu tohoto tzv. recyklátu je vytříděný plastový odpad, jako jsou sáčky, tašky nebo PET lahve. Recyklované plotovky nabízí samé výhody: není potřeba provádět žádný nátěr, nehnijí, nekorodují, nepřemrznou, časem nezkřehnou, jsou odolné vůči napadnutí hmyzem a houbami. Plastové plotovky můžete řezat i vrtat pomocí běžně používaných nástrojů. Výrobce plotovky navíc vyrábí v mnoha barvách, délkách a s různými typy hlav, takže je jejich použití vhodné naprosto všude – stačí jen najít ten správný design, který bude vyhovovat vašemu stylu. Nejoblíbenější a současně také nejprodávanější variantou je hnědá plotovka s půlkulatou hlavou. Z nabídky plastových plotovek ale můžete také vybírat z jiných barev, např. cihlové, šedé, černé či zlatý dub.

Varianty a barvy plotovek

Český výrobce nabízí plastové plotovky v různých variantách, které se liší barvou, délkou a různými typy hlav. Základní barva recyklátu je vždy šedá, která se dále probarvuje na jiné barvy, např. na oblíbenou hnědou, černou, cihlovou či zlatý dub. Probarvení se dělá již ve hmotě, což je určitě výhodou. Pokud se vám stane, že budete potřebovat plotovku zkrátit nebo do ní omylem uděláte rýhu, její barva zůstane zachovaná a místo řezu/poškození nebudete muset barvit. Pokud budete plastové plotovky řezat, na spodní straně ve struktuře materiálu si můžete všimnout drobných barev, které jsou právě pozůstatkem plastů použitých při výrobě.

Jak jsme již zmínili, nejčastěji se používají plotovky s půlkulatou hlavou, dostupné jsou ale také plotovky s tříhrannou či rovnou hlavou. Délky plotovek se pohybují od 60 cm až do 200 cm.

10 výhod plastových plotovek

1. Plastové plotovky nehnijí, neohrozí je plísně, nenapadnou je houby.

2. Plastové plotovky se vyznačují skvělou odolností vůči běžně používaným chemikáliím (např. čisticí prostředky).

3. Plastové plotovky nekřehnou a nepraskají.

4. Plastové plotovky jsou odolné vůči teplotním změnám, včetně větších teplotních výkyvů a přemrznutí.

5. Plastové plotovky odolávají korozi.

6. Plastové plotovky je možné bez problémů upravovat pomocí běžných nástrojů na dřevo a kov, můžete je vrtat i řezat.

7. Plastové plotovky nepotřebují žádnou údržbu, dobře se čistí.

8. Plastové plotovky nejsou nasákavé.

9. Plastové plotovky můžete vybírat v různých barvách, délkách a designech.

10. Plastové plotovky jsou ekologické, protože vznikají recyklací vytříděného plastového odpadu.

Materiál Traplast – vlastnosti:

Traplast je označení pro materiál vyrobený z recyklovaných plastů (např. z PET lahví, sáčků apod.), jehož důležitou vlastností je, že se při změně teploty roztahuje. Při montáži je proto nutné počítat s dilatační vůlí. To uděláte tak, že při montáži do plotovek vyvrtáte díry o 2-3 mm větší než průměr šroubů, aby se plast mohl roztahovat a smršťovat podle potřeby a bez poškození. Traplast vyžaduje minimální údržbu a je odolný v teplotách od -30 °C do +70 °C.

Montáž plotovek

Pro standardní montážní postup, který je zachycen na obrázku níže, potřebujeme tyto položky:

1) plotové sloupky (jekly) – nejčastěji se používá železný jekl s plastovou povrchovou úpravou, ale výběr sloupků je samozřejmě širší

2) příčníky na plotovky (tzv. tesy) – vodorovné části plotu, na které se plotovky upevňují

3) příchytky na plotovky – obvykle se jedná o obyčejný plech opatřený povrchovou úpravou

4) samořezné šrouby TEX (doporučujeme, případně lze použít také vratové šrouby nebo trhací nýty)

5) metrické šrouby pro uchycení tesů k příchytkám

Při montáži nezapomeňte na menší vůli kvůli dilataci. Pokud dojdete ke zvýšení teploty o 20 °C, plast dlouhý 100 cm se roztáhne o 3 mm. Abyste předešli problémům, doporučujeme vyvrtat do plotovek díry s průměrem větším o cca 2-3 mm a šroubům při dotahování nechat drobnou vůli. Dobrou variantou pro montáž plastových plotovek jsou TEX šrouby, nebo rovnou TEX šrouby s křidélky, které problém s dilatací vyřeší za vás – křidélka zvětší průměr díry o 2 mm.

Napsat komentář