Ploty

Jaké plotovky použít na balkon?

Plastové plotovky jsou jedním z nejoblíbenějších produktů pro stavbu plotů, jejich použití je ideální na balkon. Díky svým vlastnostem nevyžadují žádnou údržbu a jsou extrémně trvanlivé. V tomto článku se podíváme na vše, co potřebujete vědět o plastových plotovkách: od vlastností materiálu přes výběr barvy až po montážní postup.

Plastové plotovky: Trvanlivé a bezúdržbové řešení

Plastové plotovky, vyráběné z recyklovaného plastového odpadu (tzv. recyklát), jsou ideální jak pro použití na balkony, tak pro nové ploty. Tyto plotovky není potřeba natírat, nehnijí, nekorodují, nepřemrzají a nekřehnou. Jsou vysoce odolné vůči hmyzu i houbám a snadno se upravují pomocí řezání a vrtání. Výrobce nabízí plotovky v několika barevných variantách, délkách a s různými typy hlav. Nejoblíbenější variantou je hnědá plotovka s půlkulatou hlavou. Kromě hnědé najdete v nabídce i cihlové, šedé a černé plotovky.

Varianty plastových plotovek: Barva, typ hlavy, výška

Plastové plotovky na balkon i na plot jsou k dispozici v několika barvách, výškách a s různými typy hlav. Recyklát je v základu šedý a dále barví na hnědou, černou nebo cihlovou. Kromě oblíbené půlkulaté hlavy nabízíme také plotovky s tříhrannou okrasnou hlavou a rovnou hlavou. Délky plotovek se pohybují od 60 cm do 200 cm, nejčastěji se prodávají délky 100 cm a 120 cm.

Výhody plastových plotovek

Plastové plotovky mají mnoho výhod, díkykterým jsou mezi zákazníky velmi oblíbené:

  • Nehnijí: Odolné vůči plísním a houbám.
  • Nekorodují: Nepodléhají korozi ani nepřemrzají.
  • Snadná úprava: Lze je snadno řezat a vrtat.
  • Jsou bezúdržbové: Nevyžadují žádnou údržbu a dobře se čistí.
  • Odolné vůči chemikáliím: Neovlivní je běžně používané chemikálie.

Práce s materiálem Traplast

Traplast je materiál vyrobený z recyklovaných plastů, který by jinak skončil na skládce. Je důležité brát v úvahu tepelnou roztažnost tohoto materiálu (např. dojde-li ke změně teploty o 20 °C, plast v délce 100 cm se roztáhne o 3 mm). Při změně teploty se plast roztahuje, což je nutné zohlednit při montáži. Doporučujeme vyvrtat otvory s větším průměrem a neutahovat šrouby úplně na pevno, aby byl prostor pro dilataci. TEX šrouby s křidélky tento problém vyřeší za vás – křidélka zvětší průměr díry o 2 milimetry.

Montáž plastových plotovek na balkon

Montáž každého plotu je unikátní a závisí na individuálních požadavcích zákazníka. Co pro stavbu plotu z plotovek potřebujeme?

  1. Plotové sloupky (jekly): Nejčastěji železné s plastovou povrchovou úpravou.
  2. Vodorovné profily (tesy): Např. rozměry 50 x 30 mm, železné s PVC povrchem.
  3. Úchytky tesů:  Obvykle se jedná o obyčejný plech s povrchovou úpravou (zinek)
  4. Samořezné šrouby TEX: S průměrem a délkou dle konkrétní realizace.
  5. Metrické šrouby: Pro uchycení tesů k úchytkám.

Nezapomeňte se také podívat na naše tipy pro nákup plastových plotovek.

Napsat komentář